Yıl 2024 artık, Ülkemiz’de ve şehrimizde çok uluslu, çok kültürlü bir sosyal yaşam var. 2020 yılı itibariyle tüm dünyada uluslararası göç büyük bir artışla sürüyor.

Pek çok ülkeden göçmen bazen savaş, bazen ekonomik göç, bazen coğrafi koşullar nedeniyle bir başka ülkede yaşamayı tercih ediyor. Bu ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Ülkemiz hem coğrafi hem de kültürel açıdan doğu ile batıyı birbirine bağlaması, dünya standartlarında ucuz ve kolay bir yaşama sahip olması, kolay göçmen kabul etmesi vb. gibi nedenler bizi cazip kılıyor. Türkiye göç etmek isteyenlerin çoğunun hayalini süslüyor ancak tüm şehirleri değil, Karadeniz Araplar için cazip olurken, İstanbul tüm ülkeler için bir cazibe merkezine dönüşmüş durumda. İstanbul’dan sonra Antalya en çok göçmenin bulunduğu il konumunda.

2021 verilerine göre Antalya’da yaklaşık 106,000 göçmen bulunuyor…
Antalya’da bulunan göçmenlerin büyük bir kısmı Suriye, Afganistan, Irak, İran, Pakistan, diğer Orta Doğu ve Asya ülkelerinden bunun yansıra bu sene bir kısmı ülkemizi terk etmeye başlasa da Rusya, Doğu ve Kuzey Avrupa ülkelerinden de pek çok göçmen Antalya’ya yerleşmiş durumda. Antalya’daki göçmenlerin geldikleri ülke sayısı oldukça fazla.

Bu göçmenler arasında birçok farklı ülkeden gelen sanatçılar da bulunmakta.
Özellikle Rusya, Ukrayna, Almanya, Kazakistan gibi ülkelerden gelen sanatçılar Antalya’da etkinlikler düzenlemekte ve konserler vermekteler. Göçmen sanatçılar genellikle Antalya’nın turistik ve kültürel etkinlikleri üzerinde etkili olmakta ve bu etki Antalyalılar açısından da kabul görmekte. Antalya belediyelerinin Kent Konseylerinde yabancılar meclisleri bulunmakta ve burada yaşayan yabancılar kent hayatına pek çok etkinlikle katılıp, sosyal yaşamı renklendirirken, kendi kültürlerini de tanıtıp, kabul görmeyi başarıyorlar.

Ancak ortak bir sosyal yaşam ve kent kültürü oluşturulması açısından bu yeterli mi?
Sanırım çoğumuz buna hayır der. Uyum, bir ülkenin yaşam pratiklerini kabul etme öyle kolay olmuyor. Ne göç eden için ne de onları kabul eden şehir halkı için. Bu nedenle devlet, yerel yönetimler ve STK’lar birlikte çalışmalı ve ortak bir sosyal yaşamı barış ve konsensus ile ortaya çıkarmalı.

GÖÇ VE UYUM
Kültürel uyumun elde edilmesi açısından sanat en etkili yol gibi görünüyor. Bu doğrultuda, kültür sanatın insanları bir araya getiren, anlamaya ve birbirini tanımaya yardımcı olan bir araç olduğunu kabul ederek, kültürel etkileşim ve iş birliğine dayalı bir toplum yaratmayı hedeflemelidir. Bu durumda ulusal ve uluslararası kültür sanatın yaygınlaşmasına katkıda bulunarak farklı kültürel geçmişlere sahip bireyler arasında anlayış ve uyumu artırmak, kültürel çeşitliliği desteklemek ve toplumsal barışı güçlendirmek olan bir vizyona sahip olmalıyız.

Kent halkının, yöneticilerinin, STK’larının vizyonu kültürel farklılıkların zenginliğini kutlamak ve kültür sanatın insanları birleştirici gücünden yararlanmak olmalıdır.
Son günlerde bu konuda sevindirici, içimize bir nebze su serpen gelişmeler olmakta bunlardan biri de yeni kurulan bir dernek ve yukarıda bahsettiğimiz vizyonu taşıması çok umut vadediyor.

ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT GÖÇ VE UYUM DERNEĞİ
Kısa adı US-DER olan “Uluslararası Kültür Sanat Göç ve Uyum Derneği” hem ülkemiz sanatçılarının hem de içimizden biri olan göç sanatçılarının kendilerini ifade edebilecekleri, sanatlarına dair her türlü desteği bulabilecekleri, yaratıcılıklarına katkı bulabilecekleri, özgür ve bağımsız bir dernek olarak 27 Mart 2024’te kuruldu.

US-DER, sanatın farklı dallarının halkla, özellikle de gençlikle, iş dünyasıyla bütünleşmesini sağlamak, uluslararası göç basta olmak üzere toplumlar üzerindeki etkilerini araştırmak, kültür sanat göç ve uyum çerçevesinde bilimsel, kültürel ve sanatsal alanda çalışmalar yapmak, sivil toplum kuruluşu olarak kültürlerarası köprü oluşturulmasına katkı vermektir.
Ayrıca dernek, sanatın tüm dalların temsil etmek ulusal ve uluslararası faaliyet göstererek kültürel çeşitliliğini yansıtıp, ülkelerin, kentlerin sosyal dokusunu zenginleştirerek birlikte yaşama kültürünü pekiştirmeyi amaçlıyor.

EVRENSEL SANAT ESERLERİNİN OLUŞMASINA KATKI
Uluslararası Kültür Sanat Göç ve Uyum Derneği gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki temsilcilikleriyle binlerce yıl önce mağara duvarlarına çizilmiş ilk sanat eserleri ile günümüzden yarınlara uzanabilecek, evrensel sanat eserlerinin oluşmasında üyelerine katkı sunacak ve destek olma, kültürel uyum ile sosyal hayatın düzenlenmesi misyonu ile yola çıkıyor. Dünya üzerinde yer değiştiren tüm sanatçıları ortak bir kültür potasında birleştirmeyi amaçlayan US-DER’e başarılı olması temennisiyle, uyum için umut olarak bakıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir